+30 2310 818488 +30 6972 891724

Χειρουργική Αποκατάσταση Ακράτειας

Ένα από τα ταμπού που παραμένουν σε ισχύ σήμερα είναι η ακράτεια ούρων, παρότι αφορά χιλιάδες άνδρες και ακόμα περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα.

Η ακράτεια στους άνδρες κρύβει ποικίλα αίτια, καθώς άλλοτε είναι ιδιοπαθή και άλλοτε νευρολογικά-νευρογενή, όπως το Parkinson, τα εγκεφαλικά, η Πολλαπλή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, ενώ δύναται να προκληθεί από τον διαβήτη ή δευτεροπαθή αίτια, όπως η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη. Ακόμα, η ακράτεια δύναται να εμφανιστεί κατόπιν χειρουργικών επεμβάσεων οι από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και ακτινοβολίες της πυέλου.

Στις γυναίκες η ακράτεια μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορες εκφάνσεις, οπότε ο ουρολόγος οφείλει να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο που αρμόζει στην εκάστοτε περίπτωση. Συνήθως η ακράτεια αποδίδεται σε αλλαγές της ανατομίας του ουροποιητικού, στους μύες του πυελικού εδάφους ή στα νεύρα που τους ορίζουν. Επίσης η ακράτεια μπορεί να οφείλεται στην εμμηνόπαυση, στην παχυσαρκία, στην πολυτοκία, ή να εκδηλωθεί μετά από επεμβάσεις στην πύελο και στην πρόπτωση των οργάνων της. Ακόμα, η ακτινοθεραπεία, οι νευρολογικές παθήσεις, συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια.

Botox

Η τελευταία λέξη της ιατρικής στη θεραπεία της ακράτειας επιτακτικού τύπου ακούει στο όνομα Botox δηλαδή στην αλλαντοτοξίνη τύπου Α. Η ακράτεια επιτακτικού τύπου προκαλείται από νευρολογικές νόσους ή και από άγνωστα-ιδιοπαθή αίτια. Έπειτα από πολυετή έρευνα και χρήση του Botox, η ιατρική κοινότητα έχει επιβεβαιώσει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την ακράτεια επιτακτικού τύπου, δίχως μάλιστα την πρόκληση σημαντικών παρενεργειών οι οποίες αποτελούσαν καθημερινότητα για όσους λάμβαναν φάρμακα από το στόμα.

Η αλλαντοτοξίνη τύπου Α χορηγείται απευθείας στην ουροδόχο κύστη και εντός λίγων λεπτών τα συμπτώματα βελτιώνονται και η νέα κατάσταση διαρκεί μέχρι και 10 μήνες. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος η εν λόγω μέθοδος μπορεί να εφαρμοσθεί ξανά.

Ταινίες ακράτειας

Η λύση η οποία θεραπεύει είναι η χειρουργική και συγκεκριμένα η τοποθέτηση ταινιών, ιδίως, σε ασθενείς με ήπιες μορφές ακράτειας.

Η τοποθέτηση ταινίας συμβάλλει στην αποκατάσταση της λειτουργίας της ουροδόχου κύστεως, καθώς πιέζει ελαφρώς την ουρήθρα. Πιο συγκεκριμένα η ταινία ανασηκώνει την ουρήθρα παρέχοντας έτσι ένα σταθερό σημείο στήριξης και βοηθώντας τη να κλείνει πιο αποτελεσματικά.

Η τοποθέτηση της ταινίας είναι απλή, παρέχει άμεσο αποτέλεσμα και γίνεται με επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία, ενώ διαρκεί, περίπου, 20 λεπτά και ακολουθεί μία 24ωρη νοσηλεία.

Η ταινία Sparc χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ακράτειας από προσπάθεια και πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με άμεση επαναφορά του ασθενούς στην καθημερινότητά του.

Η ταινία MiniArc αφορά τις γυναίκες και συγκεκριμένα την ακράτεια από προσπάθεια. Πρόκειται, επίσης, για ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, διάρκειας 15 λεπτών και νοσηλείας μερικών ωρών. Η πλειονότητα των γυναικών είναι εγκρατής αμέσως μετά τη διαδικασία και επανέρχεται άμεσα στην καθημερινότητα. Η ταινία τοποθετείται διαμέσου μικροσκοπικής τομής στο κολπικό τοίχωμα, με μία κυρτή βελόνα-οδηγό η οποία δεν προκαλεί τραύματα.

Η ταινία Monarc ενδείκνυται για την ακράτεια από προσπάθεια και είναι όπως και οι προηγούμενες, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με άμεσο αποτέλεσμα. Η τοποθέτησή της διαρκεί σχεδόν 30 λεπτά και ο ασθενής επανακάμπτει άμεσα στις δραστηριότητές του. Η εν λόγω μέθοδος απευθύνεται πρωτίστως σε ασθενείς με παχυσαρκία και σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ουρο-γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις.