+30 2310 818488 +30 6972 891724

Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα είναι η ανώδυνη, ακίνδυνη και απλή απεικονιστική εξέταση, η οποία συνδράμει τον ουρολόγο στην προσπάθειά του να διαγνώσει την κατάσταση του προστάτη, των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν εκπέμπεται ακτινοβολία, ενώ μοναδικό προαπαιτούμενο για τον ασθενή είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού, ώστε να πληρωθεί η ουροδόχος κύστη.

Υπερηχογράφημα προστάτη

Ο προστάτης μπορεί να εξετασθεί είτε με την παραδοσιακή μέθοδο του διακοιλιακού υπερηχογραφήματος είτε διορθικά.

Για να υπολογισθεί το μέγεθος του προστάτη χρησιμοποιείται ο διορθικός υπέρηχος. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά λεπτό υπέρηχο ο οποίος εισάγεται από το ορθό μεταδίδοντας στην οθόνη την εικόνα του προστάτη αδένα.

Σήμερα το έγχρωμο διορθικό Doppler αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο τόσο όσον αφορά τη διάγνωση όσο και την επέμβαση, διότι μπορεί να ληφθεί βιοψία με απόλυτα στοχευμένο τρόπο, εφόσον ο ουρολόγος κρίνει απαραίτητη τη βιοψία.

Ο ασθενής υποβάλλεται σε διορθικό υπερηχογράφημα μετά τον δακτυλικό έλεγχο και υπό την προϋπόθεση ότι ο ιατρός του κρίνει απαραίτητη την απεικονιστική εξέταση. Στόχος της εξέτασης είναι να εντοπιστεί ή να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, προστατίτιδας, λιθιάσεων, αποστημάτων, καρκίνου, ή για να ελεγχθούν οι σπερματοδόχοι στην περίπτωση που εμφανίζουν διόγκωση.

Υπερηχογράφημα Νεφρών

Το υπερηχογράφημα των νεφρών συμβάλλει στη διάγνωση ποικίλων παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος, όπως, ενδεικτικά, όταν εντοπίζεται μάζα η οποία απωθεί και παραμορφώνει το καλυκοπυελικό σύστημα. Επίσης, με το υπερηχογράφημα μπορεί να διαγνωσθεί διαφορικά η μονήρης κύστη του νεφρού, καθώς επίσης και η κακοήθεια.

Όταν οι νεφροί είναι υγιείς, απεικονίζονται με το φυσιολογικό μέγεθος και σχήμα τους, ο ιατρός μπορεί να λάβει τις διαστάσεις τους και επίσης οι γραμμοειδείς σκιές στην εσωτερική πλευρά των νεφρών αντιστοιχούν στην απεικόνιση της φυσιολογικής κατάστασης των καλύκων και της πυέλου.

Στον αντίποδα η εικόνα της υδρονέφρωσης και των διογκωμένων καλύκων και πυέλου σημαίνει ότι υπάρχει απόφραξη είτε χαμηλά στον ουρητήρα είτε και πιο χαμηλά, με αποτέλεσμα να προκαλείται κατακράτηση ούρων στο καλυκοπυελικό.

Γενικώς το υπερηχογράφημα των νεφρών μπορεί να ανιχνεύσει παθήσεις όπως η λιθίαση, η νεφρολιθίαση, όγκους και κακοήθειες, καρκίνο του παρεγχύματος της φλοιώδους και μυελώδους μοίρας, καθώς επίσης πυελονεφρίτιδες, μορφώματα, συγγενείς παθήσεις των νεφρών, πολυκυστικές νόσους και νεφρούς.

Triplex νεφρικών αρτηριών

Παράλληλα, το έγχρωμο doppler νεφρικών αρτηριών, το λεγόμενο triplex νεφρικών αρτηριών, εξετάζει την κατάσταση των νεφρικών αρτηριών και αν οι νεφροί αιματώνονται σωστά.

Ελέγχει τις νεφρικές αρτηρίες και την αιμάτωση των νεφρών. Πιο αναλυτικά το έγχρωμο Doppler νεφρικών αρτηριών εξετάζει τους νεφρούς, τα ενδονεφρικά αγγεία, το στέλεχος των νεφρικών αρτηριών, την έκφυση των αρτηριών από την αορτή, καθώς επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να υφίστανται πολικές υπεράριθμες αρτηρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση των νεφρών καθιστά την απεικόνισή τους δύσκολη υπόθεση σε ορισμένους ασθενείς με συγκεκριμένο σωματότυπο, αλλά και στην περίπτωση επιπροβολής του εντέρου με αέρα ή περιεχόμενο. Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ο εξεταζόμενος να αποφύγει, την προηγούμενη ημέρα, τροφές που προκαλούν αέρια, όπως είναι τα χόρτα, οι σαλάτες, τα όσπρια, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά, τα αεριούχα ποτά και οι τσίχλες. Επιπλέον κατά την ημέρα της εξέτασης, ο εξεταζόμενος λαμβάνει την οδηγία να καταναλώσει μόνο νερό ή τσάι σκέτο.

Πότε προτείνεται το Doppler νεφρών;

Υπερηχογράφημα ουροδόχου κύστεως

Το υπερηχογράφημα της ουροδόχου κύστεως μπορεί να εντοπίσει όγκους, ξένα σώματα και πήγματα δίνοντας στον ιατρό εικόνα διαφορετικού χρώματος σε σχέση με το χρώμα της υπόλοιπης κύστης. Ακολούθως, μπορεί να προταθεί κυστεοσκόπηση από τον θεράποντα ιατρό.

Όταν η κύστη είναι φυσιολογική, τότε ο ιατρός βλέπει μία μαύρη ολόκληρη ή ελλειπτική σφαίρα.

Η απεικόνιση της κύστης όταν αυτή είναι γεμάτη και η επανάληψη της εξέτασης αμέσως μετά την ούρηση, δίνει τη δυνατότητα στον ουρολόγο να εκτιμήσει την ικανότητα πλήρους εκκένωσής της ή την κατακράτηση ούρων, ιδίως σε ασθενείς με χρόνια απόφραξη της ουρήθρας. Πρακτικά ο ιατρός δύναται να διαγνώσει κακοήθειες της ουροδόχου κύστεως, θηλώματα, καρκινώματα, φλεγμονές, όπως η κυστίτιδα, λιθιάσεις, συγγενείς παθήσεις και ουρητηροκήλη.