+30 2310 818488 +30 6972 891724

Κρουστικά κύματα

Πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας αποτελεί η μέθοδος των κρουστικών κυμάτων, που τα τελευταία χρόνια έχει δώσει αποτελεσματική και ανώδυνη λύση στο πρόβλημα μιας μεγάλης μερίδας ανδρών. Άλλωστε, μελέτες δείχνουν πως σχεδόν το ήμισυ του ανδρικού πληθυσμού ηλικιών από 40 έως 70 έτη θα εμφανίσει κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του στυτική δυσλειτουργία. Τα αγγειακά προβλήματα είναι το βασικότερο αίτιο για την οργανική στυτική δυσλειτουργία και εκδηλώνονται είτε με τη μείωση της φυσιολογικής ροής του αίματος στην περιοχή του πέους είτε με την αδυναμία των σηραγγωδών σωμάτων να κρατήσουν εντός τους το αίμα.

Τα κρουστικά κύματα είναι μια προηγμένη τεχνική με ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων θεραπευτικών μεθόδων, όπως η φαρμακευτική αγωγή: αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος και όχι το σύμπτωμα. Η εν λόγω μέθοδος ενδείκνυται σε περιπτώσεις μέτριας στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ εφαρμόζεται και όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν λειτουργεί για τον ασθενή ή αντενδείκνυται. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί και σε άνδρες που θέλουν απλώς να βελτιώσουν την ποιότητα της στύσης τους ή σε περιστατικά ασθενών που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή μετά από καρκίνο του προστάτη. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει πως η χρήση κρουστικών κυμάτων αυξάνει την αιμάτωση του πέους έως και 140%, ενώ εξασφαλίζει βελτιωμένη στύση τόσο σε σκληρότητα όσο και σε διάρκεια.

Κρουστικά κύματα και πλεονεκτήματα

Τι κάνουν όμως ακριβώς τα κρουστικά κύματα; Η εφαρμογή κρουστικών κυμάτων οδηγεί σε νεοαγγειογένεση και ακολούθως στην αύξηση της ροής αίματος στο πέος, η οποία στην περίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας έχει παρακωλυθεί. Είναι σημαντικό να έχει εξακριβωθεί πως η στυτική δυσλειτουργία έχει αγγειακή αιτιολογία, αφού η θεραπεία των κρουστικών κυμάτων μπορεί να προσφέρει αποτέλεσμα μόνο σε αυτή την περίπτωση. Γι΄ αυτό της θεραπείας προηγείται ένα triplex αγγείων του πέους.

Με την εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων επιτυγχάνονται ταχύτατα αποτελέσματα που διαρκούν, ενώ πρόκειται για μια μέθοδο μη επεμβατική, ανώδυνη, που διενεργείται χωρίς αναισθησία, δεν έχει παρενέργειες και εξασφαλίζει αυθόρμητη σεξουαλική δραστηριότητα. Μάλιστα, 8 στους 10 ασθενείς που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσουν τη στυτική δυσλειτουργία τους τη διέκοψαν μετά τη θεραπεία με κρουστικά κύματα. Ακόμα δε κι αν μετά από καιρό η στυτική δυσλειτουργία επανεμφανισθεί, τα κρουστικά κύματα μπορούν να εφαρμοσθούν εκ νέου χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η διαδικασία

Η εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων είναι μια απλή διαδικασία. Η ειδική συσκευή εκπέμπει κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης στην πάσχουσα περιοχή, τα οποία εστιάζουν στα σηραγγώδη σώματα του πέους. Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας αισθάνεται ελαφρές δονήσεις οι οποίες δεν συνιστούν καν ενόχληση. Η θεραπεία με την εφαρμογή κρουστικών κυμάτων είναι διάρκειας 6 εβδομάδων, ενώ ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται ανάλογα με τη σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας. Έτσι, μπορεί να κυμανθεί από 6 έως 12. Κάθε συνεδρία διαρκεί περί τα 15 λεπτά. Στην έβδομη εβδομάδα θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Η μέθοδος των κρουστικών κυμάτων έχει φέρει πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, αφού δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή εύκολα, ανώδυνα και χωρίς τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, που συχνά έχει παρενέργειες, να ανακτήσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και να τη διατηρήσει ψηλά. Γι΄ αυτό και η προηγμένη αυτή τεχνική κερδίζει συνεχώς έδαφος και αποδεικνύεται ολοένα και αποτελεσματικότερη.