Περιτομή – Κονδυλώματα – Βραχύς Χαλινός
Μερικές από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις στο πέος του άνδρα είναι η περιτομή και η αντιμετώπιση του βραχέος χαλινού προσφέροντας, πέραν της θεραπείας του παθολογικού προβλήματος, μεγαλύτερη προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, όπως είναι τα κονδυλώματα.
Περιτομή
Η περιτομή συστήνεται όταν εμφανίζεται φίμωση στο πέος του ασθενούς και αποτελεί μία από τις συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις με «ρίζες» βαθιά στο παρελθόν της ανθρωπότητας, καθώς εξαρχής πραγματοποιείτο για θρησκευτικούς λόγους.
Όταν λοιπόν εμφανίζεται φίμωση, παραφίμωση του πέους, ή συνεχείς βαλανοποσθίτιδες, ή σκληροατροφικός λειχήνας, ακόμα και πρόωρη εκσπερμάτιση, τότε συστήνεται η περιτομή. Βέβαια περιτομή μπορεί να γίνει και για αισθητικούς λόγους σε ενήλικες, ή για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ΣΜΝ.
Η περιτομή διαρκεί μόλις μισή ώρα και διενεργείται με τοπική αναισθησία με τον ασθενή να παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Κατά τη διάρκεια της περιτομής αφαιρείται το παθολογικό δέρμα και στη συνέχεια συρράφεται η ακροποσθία. Αναλόγως της απόφασης του χειρουργού η περιτομή μπορεί να γίνει με διαφορετικές τεχνικές. Γενικώς στην πρώτη φάση της περιτομής αφαιρείται κυκλικά η ακροποσθία και γίνεται επιμελής αιμόσταση. Έπειτα συρράφονται το έσω και το έξω πέταλο της ακροποσθίας με τη χρήση απορροφήσιμων ραμμάτων τα οποία διαλύονται μόνα τους και το τραύμα επουλώνεται εντός, περίπου, δύο εβδομάδων. Μάλιστα ο ασθενής μπορεί να έχει και πάλι σεξουαλικές επαφές σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την περιτομή.
Σε περιορισμένο αριθμό περιστατικών οι ασθενείς εμφανίζουν προβλήματα όπως ήπια αιμορραγία ή εκκρίσεις από την περιοχή του τραύματος 2-3 ημέρες μετά την επέμβαση. Αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους.
Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί οίδημα ή αιμάτωμα στο πέος με διάρκεια μερικών ημερών, αλλά αντιμετωπίζεται με ψυχρά επιθέματα και αντιφλεγονώδη αγωγή. Σπανιότερα έχουν καταγραφεί πιο σοβαρές επιπλοκές.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής όχι μόνο βγαίνει από το νοσοκομείο την ημέρα της περιτομής αλλά μπορεί να εργαστεί από την επόμενη ημέρα νιώθοντας μόνο μια δυσφορία που μπορεί να προκληθεί στη βάλανο και η οποία εξαφανίζεται εντός 10 ημερών. Να σημειωθεί ότι η βάλανος παραμένει ακάλυπτη μετά την περιτομή, οπότε παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία ερχόμενη σε άμεση επαφή με τα εσώρουχα.
Τα πλεονεκτήματα της περιτομής μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:
- Αναβαθμίζονται η υγιεινή της περιοχής και η καθαριότητα του πέους
- Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ΣΜΝ
- Μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης λοιμώξεων του ουροποιητικού
- Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του ιού HIV
- Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πέους
- Εξαλείφεται ο κίνδυνος φίμωσης, παραφίμωσης του πέους και βαλανίτιδας
Κονδυλώματα
Το ΣΜΝ που εμφανίζεται τις περισσότερες φορές στα γεννητικά όργανα του άνδρα είναι τα κονδυλώματα, τα οποία οφείλονται στον υψηλής μεταδοτικότητας ιό HPV (Human Papilloma Virus).
Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με τη δερματική επαφή με γεννητικά όργανα που έχουν βλάβες, με τα προκαταρκτικά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, τη χρήση ερωτικών βοηθημάτων, ακόμη όμως και από μολυσμένες πετσέτες, εσώρουχα και αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με δερματικές βλάβες γεννητικών οργάνων.
Ο χρόνος επώασης του ιού είναι μεγάλος καθώς κυμαίνεται από 1 έως 8 μήνες, ενώ κάποιοι ορότυποι του ιού HPV, επιφέρουν επίμονες λοιμώξεις και έχουν συσχετιστεί με την ανάδυση καρκινικών και προκαρκινικών αλλοιώσεων. Συσχέτιση έχει καταγραφεί και για τις γυναίκες και συγκεκριμένα για τον πρωκτό, τον τράχηλο της μήτρας και τον στοματοφάρυγγα.
Τα κονδυλώματα γίνονται αντιληπτά με τη μορφή μικρών ελιών στο χρώμα του δέρματος, οι οποίες αυξάνονται σε μέγεθος και αλλάζουν υφή μοιάζοντας τελικά με την υφή του κουνουπιδιού, δηλαδή αποκτούν ανθοκραμβοειδή υφή. Κάποιες φορές τα κονδυλώματα μπορεί να είναι σκουρόχρωμα με λεία και επίπεδη επιφάνεια ή και μίσχο. Τις περισσότερες φορές τα κονδυλώματα εμφανίζονται στο πέος, στο όσχεο, στη βουβωνική, μηροβουβωνική και ηβική χώρα. Βέβαια, τα κονδυλώματα δύναται να εμφανιστούν στον πρωκτό, στην περιπρωκτική χώρα και στην ουρήθρα, όπως επίσης και στη στοματική κοιλότητα. Εάν εμφανιστούν σε κάποιο από τα τελευταία σημεία, τότε απαιτείται κυστεοσκόπηση και ορθοσκόπηση για την ανίχνευση τυχόν βλαβών.
Τα κονδυλώματα αφαιρούνται συνήθως με τοπική αναισθησία ή με κρυοπηξία, μέθοδος η οποία έχει όμως μειωμένη αποτελεσματικότητα.
Υπό αυτό το πρίσμα είθισται να προκρίνεται η διαθερμοπηξία ή καυτηριασμός κονδυλωμάτων με χειρουργική διαθερμία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης εκλύεται θερμική ενέργεια η οποία προκαλεί ουλές, ιδίως όταν υπάρχει εκτεταμένη βλάβη ή απαιτείται επανάληψη της θεραπείας.
Η εξάχνωση με laser διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί την πιο σύγχρονη πρακτική θεραπείας των κονδυλωμάτων, δεδομένου ότι το laser δεν πλήττει το υγιές δέρμα και καταστρέφει με πιο ανώδυνο τρόπο τη βλαφθείσα περιοχή. Ταυτόχρονα η εν λόγω μέθοδος παρέχει ταχύτερη επούλωση και ηπιότερη όχληση.
Η χειρουργική αφαίρεση με νυστέρι συστήνεται στις περιπτώσεις όπου έχουν διαπιστωθεί εκτενείς βλάβες και κυρίως όταν υπάρχει βάσιμο ενδεχόμενο ύπαρξης γιγάντιου κονδυλώματος, οπότε είναι απαραίτητη η λήψη υλικού για ιστολογική εξέταση. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο επώδυνη, προκαλεί ουλή και απαιτεί συρραφή του τραύματος.
Μία άλλη μέθοδος αφαίρεσης των κονδυλωμάτων είναι η ενδοσκοπική και εφαρμόζεται όταν τα κονδυλώματα αφορούν την ουρήθρα. Η διαδικασία μπορεί να λάβει χώρα στο χειρουργείο με τοπική ή γενική αναισθησία, αλλά πραγματοποιείται κατόπιν προγενέστερης θεραπείας για τυχόν επιφανειακά κονδυλώματα που εντοπίζονται στη βάλανο και στο έξω στόμιο της ουρήθρας, προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του ιού στο εσωτερικό της.
Όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση για αφαίρεση κονδυλωμάτων πρέπει να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή στη σεξουαλική δραστηριότητά τους, ιδίως αν τα κονδυλώματα εμφανίστηκαν προσφάτως. Πιο συγκεκριμένα ο ασθενής καλό είναι να αποφεύγει το σεξ επί πληρωμή ή το περιστασιακό σεξ και να χρησιμοποιεί κάθε φορά προφυλακτικό. Επίσης, είναι μείζονος σημασίας να παρακολουθεί συστηματικά τα εξωτερικά γεννητικά όργανα και να επισκέπτεται τον ουρολόγο του κάθε μήνα για να προλαμβάνει.
Να υπογραμμιστεί ότι όταν υπάρχει υποψία βλάβης στα γεννητικά όργανα, όπως επίσης και μετά τη θεραπεία αυτών, τότε απαγορεύεται οποιαδήποτε είδους σεξουαλική επαφή για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου.
Τέλος, η ίαση επιτυγχάνεται όταν περάσουν 12 μήνες χωρίς να σημειωθεί υποτροπή της νόσου.
Βραχύς χαλινός
Ο σύνδεσμος που ενώνει τη βάλανο του πέους με το δέρμα της ακροποσθίας που καλύπτει τη βάλανο, ονομάζεται χαλινός. Όταν ο χαλινός είναι κοντός, τότε εμποδίζει την εμφάνιση της βαλάνου κατά τη διάρκεια της στύσης ή την αποκαλύπτει αλλά το πέος κάμπτεται από την έλξη ή δημιουργεί πτυχώσεις στο δέρμα.
Κατά τη διάρκεια του αυνανισμού και της σεξουαλικής επαφής προκαλούνται φλεγμονές στην ακροποσθία εξαιτίας του βραχέος χαλινού με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το δέρμα περιμετρικά από τη δημιουργία δακτυλίου. Ακόμα, ενδέχεται να μεγαλώσει το άνοιγμα του έξω στομίου της ουρήθρας. Ως εκ τούτου ο βραχύς χαλινός μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή πόνο στον άνδρα κατά τη στύση και τη σεξουαλική επαφή, ενώ μπορεί να προκαλέσει και αιμορραγία στην περιοχή, η οποία μπορεί να σταματήσει προσωρινά με την άσκηση πίεσης στο σημείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βραχύς χαλινός οδηγεί συχνά σε φίμωση του πέους και ερεθισμούς της βαλάνου. Επειδή είναι λανθασμένη πρακτική η συνεχής χορήγηση αλοιφών για την αντιμετώπιση των ερεθισμών, ο ασθενής πρέπει να καταφύγει στον ουρολόγο για να θεραπευθεί οριστικά.
Η επέμβαση για την αποκατάσταση του βραχέος χαλινού διενεργείται ακόμη και στο ιατρείο του ουρολόγου με τοπική αναισθησία, laser ή διαθερμία. Πρόκειται για ανώδυνη και αναίμακτη διαδικασία που παρέχει άψογο αποτέλεσμα και άμεση εξαφάνιση των συμπτωμάτων. Μάλιστα το laser διαρκεί μόλις 5 λεπτά. Μετά την επέμβαση με laser ο ασθενής επιστρέφει την ίδια στιγμή στην καθημερινότητά του δίχως αιμορραγία, πόνο ή άλλη παρενέργεια, ενώ δύναται να έρθει αμέσως σε σεξουαλική επαφή, να πλυθεί και να εργαστεί.