Λιθοτριψία (Κύστεως, Νεφρών, Ουρητήρα)
Η λιθίαση του ουροποιητικού αποτελεί ένα από τα προβλήματα που συναντώνται συχνότερα στους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου και καταγωγής με τους άνδρες μάλιστα να είναι πιο πιθανοί «στόχοι» των λίθων σε σχέση με τις γυναίκες και μάλιστα σε αναλογία άνω του 2 προς 1. Η διαδικασία σπασίματος των λίθων ονομάζεται λιθοτριψία και είναι μία μη επεμβατική διαδικασία.
Η αντιμετώπιση των λίθων στα νεφρά καθορίζεται από το μέγεθος και το είδος της πέτρας, καθώς επίσης και από το ενδεχόμενο μελλοντικού σχηματισμού λίθων. Όταν πρόκειται για μικρές πέτρες, από 0,4 cm και κάτω, τότε αποβάλλονται με την ούρηση χωρίς καν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Εάν πρόκειται για πέτρες από 0,4 έως 0,7 cm, τότε και πάλι ο οργανισμός μπορεί να τις αποβάλει από μόνος του, προκαλώντας όμως έντονο πόνο. Στην περίπτωση που οι πέτρες ξεπερνούν τα 0,7 cm, τότε απαιτείται άμεσα χειρουργική επέμβαση.
Λιθοτριψία Νεφρών και Ουρητήρα
Οι επιλογές για τον ασθενή είναι η ενδοσκοπική λιθοτριψία ή ουρητηρολιθοτριψία, η εξωσωματική και η διαδερμική λιθοτριψία. Η πρώτη μέθοδος επιλέγεται για να καταστρέψει τις πέτρες που εντοπίζονται πλησίον της ουροδόχου κύστεως, του ουρητήρα ή όταν έχει αποτύχει η εξωσωματική λιθοτριψία. Πρακτικά εισάγεται το ουρητηροσκόπιο στην ουρήθρα, διατρέχει την κύστη και τον ουρητήρα για να προσεγγίσει τις πέτρες. Τότε με τη χρήση laser οι πέτρες θρυμματίζονται με αποτέλεσμα τα μικρά κομμάτια να αποβάλλονται με την ούρηση και τα μεγάλα να απομακρύνονται.
Στην περίπτωση που οι πέτρες εντοπίζονται στα νεφρά, τότε η διαδικασία απομάκρυνσης ονομάζεται νεφρολιθοτριψία, όταν βρίσκονται στον ουρητήρα, ουρητηρολιθοτριψία. Με την εν λόγω μέθοδο, η οποία πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, αποφεύγονται οι τομές και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο μετά από ένα 24ωρο.
Αναφορικά με την εξωσωματική λιθοτριψία, αυτή αξιοποιεί το μηχάνημα που παράγει κρουστικά κύματα στοχεύοντα έτσι με ακρίβεια το κέντρο της πέτρας. Έτσι, η πέτρα θρυμματίζεται σε χιλιάδες μικρά κομμάτια τα οποία αποβάλλονται φυσικά από τον οργανισμό.
Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής λιθοτριψίας ο ουρολόγος παρακολουθεί τις πέτρες από το ακτινοσκοπικό μηχάνημα, διαπιστώνοντας τη σκληρότητά τους και τη θέση τους, οπότε μπορεί να αποφασίσει με ασφάλεια τη συχνότητα και την ένταση που θα έχουν τα εκπεμπόμενα κρουστικά κύματα. Με αυτή τη μέθοδο, η οποία διαρκεί, περίπου, 40 λεπτά δεν χρειάζεται αναισθησία. Συνήθως προτείνεται όταν οι πέτρες εντοπίζονται στα νεφρά ή στον ανώτερο ουρητήρα, αλλά αποφεύγεται όταν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα ή ευμεγέθεις πέτρες.
Η διαδερμική λιθοτριψία από την άλλη αποτελεί επεμβατική μέθοδο η οποία συστήνεται όταν οι πέτρες είναι ογκώδεις και εντοπίζονται στα νεφρά. Ανοίγοντας μία μικρή οπή στο δέρμα, ο ιατρός εισάγει βελόνα με τη βοήθεια σύρματος στο εσωτερικό των νεφρών, ώστε να διαλυθούν οι πέτρες και στη συνέχεια αφαιρεί τα θραύσματα.
Η διαδικασία απαιτεί γενική αναισθησία και 48ωρη νοσηλεία κατόπιν της οποίας ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του εντός 2 εβδομάδων.
Λιθοτριψία Κύστεως
Η Λιθοτριψία Κύστεως χρειάζεται πρωτίστως διότι οι πέτρες σε αυτό το σημείο του ουροποιητικού προκαλούν ερεθιστικά συμπτώματα και συνήθως προτείνεται χειρουργική αντιμετώπιση. Ειδικά όταν παρουσιάζονται δυσουρικά προβλήματα, η λιθοτριψία με laser αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση, αποφεύγοντας μάλιστα τις τομές.