+30 2310 818488 +30 6972 891724

Θεραπεία Υπερπλασίας του Προστάτη (REZUM, HoLEP, TURis)

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη απασχολεί ένα μεγάλο κομμάτι του ανδρικού πληθυσμού, δεδομένου ότι 4 στους 10 άνδρες θα παρουσιάσουν συμπτώματα μετά τα 50 έτη τους. Ωστόσο, η ιατρική έχει κάνει «άλματα» προσφέροντας μία σειρά σύγχρονων και αποτελεσματικών θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Όταν θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί ο ασθενής για την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη, καθ’ υπόδειξη του ουρολόγου, ο τελευταίος θα σχεδιάσει την εξατομικευμένη θεραπεία.

Σε πρώτη φάση μπορεί να περιλαμβάνει μόνο τη συστηματική παρακολούθηση ή φαρμακευτική αγωγή με στόχο να μειωθεί η υπερπλασία ή μπορεί να προκριθεί η χειρουργική λύση.

Σήμερα η ουρολογία διαθέτει μία πλειάδα επιλογών για την αντιμετώπιση της ΚΥΠ και μάλιστα πρόκειται για αποτελεσματικές και ανώδυνες τεχνικές χειρουργικής φύσης, όπως η διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό με παράλληλη εξάχνωση σε πλάσμα, η λεγόμενη TURis, η διουρηθρική προστατεκτομή με laser, το λεγόμενο Holmium Laser (HoLEP) και το Rezum, μία τεχνική η φιλοσοφία της οποίας εδράζεται στην έκχυση ατμού μέσα από την ουρήθρα με αποτέλεσμα να μειωθεί ο όγκος του προστάτη χωρίς να χρειαστούν τομές και δίχως τις επιπτώσεις που είθισται να προκαλούν άλλες τεχνικές, στην ούρηση και στη στυτική λειτουργία.

TURis

Στο 95% των περιστατικών ΚΥΠ που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, επιλέγεται η διουρηθρική προστατεκτομή, δηλαδή η TURis. Η ανοιχτή προστατεκτομή συνιστάται από τον ουρολόγο μόνο όταν το προστατικό αδένωμα έχει τέτοιο μέγεθος με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ενδοσκοπική απομάκρυνσή του.

Να σημειωθεί ότι στις ενδοσκοπικές επεμβάσεις διαμέσου της ουρήθρας υπάρχει το πλεονέκτημα ότι προκαλούν μικρότερα τραύματα και έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστούν παρενέργειες και επιπλοκές στον ασθενή στη φάση της ανάρρωσης.

HoLEP

Η διουρηθρική προστατεκτομή με laser, το HoLEP, αποτελεί το νέο «όπλο» κατά της ΚΥΠ, καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική, αποτελεσματική και ασφαλής. Συνιστάται μάλιστα και σε αδενώματα που ξεπερνούν τα 150 γρ.

Το HoLEP επιτυγχάνει την εκπυρήνιση του αδενώματος και εν συνεχεία το ωθεί στην κύστη για να αφαιρεθεί με τη χρήση εργαλείου, του morcellator.

Καθώς το HoLEP είναι ελάχιστα επεμβατική, έχει μια σειρά από ευεργετήματα:

 1. Μικραίνει τη χρονική διάρκεια του χειρουργείου
 2. Ο καθετήρας απομακρύνεται κατά τις πρώτες 24 ώρες
 3. Μικραίνει η πιθανότητα να εμφανιστούν αιμορραγίες στον ασθενή
 4. Η ανάρρωση είναι σαφώς ταχύτερη και ως εκ τούτου ο ασθενής επιστρέφει χωρίς ενοχλήσεις στις καθημερινές δραστηριότητές του

Low Power HoLEP

Εξελίσσοντας το HoLEP, το Low Power HoLEP έρχεται να δώσει νέα ευεργετήματα στον ασθενή, καθώς χρησιμοποιεί laser χαμηλής έντασης.

Η επιστημονική κοινότητα έχει διαπιστώσει ότι στα περιστατικά Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη δεν χρειάζεται η συνηθισμένη ισχύς κατά την εκτέλεση του laser, οπότε έχει προκριθεί η μείωση της τάσης από τα 100W στα 40W και της συχνότητας από 50Hz σε 20Hz. Κατόπιν πολλών εφαρμογών επιβεβαιώθηκε ότι το αποτέλεσμα του Low Power HoLEP είναι το ίδιο ικανοποιητικό και ασφαλές εν συγκρίσει με το high power HoLEP. Επιπροσθέτως, το Low Power HoLEP εξασφαλίζει ακόμη μικρότερο χειρουργικό χρόνο και ηπιότερες μετεγχειρητικές παρενέργειες.

Rezum

Μία από τις θεραπείες που αναδύθηκαν πρόσφατα για την αντιμετώπιση της ΚΥΠ είναι το Rezum, κατά την οποία διενεργείται έκχυση ατμού διαμέσου της ουρήθρας επιτυγχάνοντας έτσι τη συρρίκνωση του διογκωμένου προστάτη. Πρακτικά αξιοποιούνται οι θερμοδυναμικές ιδιότητες του νερού και η θερμική ενέργεια η οποία στοχεύοντας στον διογκωμένο προστάτη καταφέρνει να νεκρώσει τα πάσχοντα κύτταρά του, όχι όμως και τους παρακείμενους ιστούς.Το παραπάνω αποτέλεσμα επέρχεται χωρίς μετεγχειρητικές παρενέργειες, χωρίς τομές και χωρίς αιμορραγία.

Η τεχνική Rezum έχει εγκριθεί από τον αμερικάνικο οργανισμό φαρμάκων, τον FDA, και εφαρμόζεται για περισσότερα από 5 χρόνια αποδίδοντας θαυμάσια αποτελέσματα. Επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας, το NHS, αποζημιώνει τον ασθενή που θα υποβληθεί σε θεραπεία με τη Rezum.

Τι διαφορετικό έχει πετύχει όμως το Rezum; Μπορεί και αξιοποιεί τη φυσική ενέργεια που συσσωρεύεται σε μερικές σταγόνες νερού με στόχο να μειώσει τον υπερμεγέθη προστάτη και πετυχαίνει τον στόχο δίχως να χρειαστεί νυστέρι, δίχως γενική αναισθησία και με τον ασθενή να επιστρέφει στο σπίτι του και στις δραστηριότητές του την ίδια ημέρα και χωρίς καμία επίδραση στη στυτική λειτουργία του. Αντιθέτως, μετά τη θεραπεία με Rezum, ο ασθενής ια διαπιστώσει και βελτίωση της ούρησης.

Το Rezum προτείνεται κυρίως για άνδρες άνω των 50 ετών, οι οποίοι βιώνουν συμπτώματα δυσουρίας και έχουν όγκο προστάτη από 30 μέχρι 80 κυβικά εκατοστά. Επίσης, η Rezum προκρίνεται όταν η υπερπλασία εντοπίζεται στην κεντρική ζώνη ή στον μέσο λοβό.

Τα πλεονεκτήματα του Rezum συνοψίζονται ως εξής:

 1. Δεν ακολουθεί φαρμακευτική θεραπεία, οπότε δεν υπάρχουν και παρενέργειες
 2. Δεν χάνεται η στυτική λειτουργία
 3. Τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται ασφαλώς και αποτελεσματικά
 4. Ο ασθενής μπορεί να κάνει την ίδια ημέρα της επέμβασης ό,τι έκανε και την προηγούμενη
 5. Οι περισσότεροι ασθενείς διαπιστώνουν βελτίωση στα συμπτώματά τους τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση
 6. Δεν τοποθετείται μόνιμο εμφύτευμα στον ασθενή
 7. Αποφεύγεται η γενική αναισθησία
 8. Το Rezum μπορεί να γίνει και στο ιατρείο του ουρολόγου κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης.

Βάσει των διαθέσιμων δεδομένων οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι μετά το Rezum είναι πολύ μικροί και ενδέχεται να πρόκειται για δυσουρία, αιματουρία, αιμοσπερμία, μειωμένη ποσότητα σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση και ενδεχομένως ουρολοίμωξη.

Η ανάρρωση μετά το Rezum

Καθώς περνούν οι μέρες μετά τη θεραπεία με Rezum, το σώμα ενεργοποιεί τις διαδικασίες επούλωσης και έτσι ο ιστός που υποβλήθηκε στη θεραπεία απορροφάται και ο προστάτης συρρικνώνεται. Παράλληλα, καθώς απομακρύνεται ο πλεονάζων ιστός, τα συμπτώματα της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη περιορίζονται και η ουρήθρα ανοίγει.

Οι περισσότεροι ασθενείς διαπιστώνουν βελτίωση στα συμπτώματα μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες, αλλά μπορεί να απαιτηθεί ένα διάστημα τριών μηνών για την ίδια βελτίωση.

Επίσης, όταν τελειώσει η διαδικασία του Rezum θα ακολουθήσει αντιβίωση και ίσως καθετήρας για μερικές ημέρες εάν ο ιατρός κρίνει έτσι, ώστε να γίνει ευκολότερη η ούρηση στη διάρκεια της ανάρρωσης. Εφόσον προταθεί κάτι τέτοιο, τότε ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει δραστηριότητες που ενδεχομένως θα ενοχλήσουν τον προστάτη.