Διουρηθρική Αφαίρεση Θηλωμάτων Ουροδόχου Κύστεως
Η διουρηθρική αφαίρεση θηλωμάτων ουροδόχου κύστεως είναι μία επέμβαση ρομποτικής βουβωνικής λεμφαδενεκτομής, η οποία μπορεί να διασώσει τους ασθενείς στους οποίους έχει εντοπιστεί τοπικά προχωρημένος καρκίνος.
Τα θηλώματα είναι κακοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στην ουροδόχο κύστη και απομακρύνονται, αρκεί να έχουν διαγνωσθεί και σταδιοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Στα θηλώματα χαμηλής επιθετικότητας (low grade) και στα θηλώματα υψηλής επιθετικότητας (high grade).
Για να απομακρυνθούν τα θηλώματα απαιτείται η διουρηθρική επέμβαση, κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιείται ρεζεκτοσκόπιο. Ο ασθενής νοσηλεύεται, συνήθως, μόνο για μία ημέρα.
Στη συνέχεια ο ουρολόγος κρίνει, βάσει των οριστικών ιστολογικών εξετάσεων, εάν θα ακολουθήσει θεραπεία με ενδοκυστικές εγχύσεις ή ολική κυστεκτομή. Αν δεν απαιτηθεί περαιτέρω θεραπεία, τότε ο ασθενής παρακολουθείται, απλώς, τακτικά με κυστεοσκοπήσεις.
Ποια προετοιμασία απαιτείται
Πριν την υλοποίηση της διουρηθρικής αφαίρεσης θηλωμάτων της ουροδόχου κύστεως ο ασθενής υποβάλλεται στον συνήθη προεγχειρητικό έλεγχο, δηλαδή σε αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Εφόσον ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή, θα πρέπει να ενημερώσει τον ιατρό του, καθώς θα του ζητηθεί να διακόψει τη λήψη τους για κάποιες ημέρες. Βέβαια, για να μη μείνει ακάλυπτος ο ασθενής, ενδέχεται να λάβει οδηγία για τη χορήγηση ενέσεων ηπαρίνης, οι οποίες έχουν χαμηλό μοριακό βάρος.
Πώς γίνεται η διουρηθρική αφαίρεση θηλωμάτων ουροδόχου κύστεως
Ο ασθενής υποβάλλεται σε ραχιαία ή γενική αναισθησία και στη συνέχεια τα πόδια του τοποθετούνται σε ανοιχτή θέση για να αποστειρωθούν τα γεννητικά όργανα και να λιπανθεί η ουρήθρα.
Εν συνεχεία εισέρχεται στην ουρήθρα η κάμερα για να εντοπιστούν οι βλάβες και να αφαιρεθούν με το εργαλείο που φέρει η κάμερα επάνω της και έχει την ικανότητα να παράγει θερμότητα για την εκτομή του παθολογικού ιστού.
Το επόμενο βήμα είναι ο καυτηριασμός της περιοχής πέριξ της εκτομής, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αιμορραγίας, ενώ ο χειρουργός-ουρολόγος ενδέχεται να λάβει δείγμα για βιοψία.
Τέλος, ο ιατρός τοποθετεί καθετήρα για να γίνονται συστηματικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό.
Η ανάρρωση και η επόμενη μέρα
Στην πλειονότητα των περιστατικών ο ασθενής δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα με το πέρας της επέμβασης. Εάν όμως οι ιστολογικές εξετάσεις αναδείξουν διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, τότε ο ουρολόγος θα συντάξει μία λίστα με θεραπευτικές επιλογές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του περιστατικού. Στην περίπτωση που οι ιστολογικές εξετάσεις αναδείξουν θηλωματώδη όγκο κύστεως, τότε επιβάλλεται η διακοπή του καπνίσματος για να αποφευχθεί η υποτροπή της νόσου.Γενικός κανόνας για όσους υποβάλλονται σε διουρηθρική αφαίρεση θηλωμάτων της ουροδόχου κύστεως είναι να καταναλώνουν 1,5 λίτρο υγρών καθημερινά και να μένουν μακριά από τον καφέ και το αλκοόλ, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμούς.