+30 2310 818488 +30 6972 891724

Στυτική δυσλειτουργία μετά τα 40; Τα κρουστικά κύματα είναι εδώ

Στυτική δυσλειτουργία μετά τα 40; Και όμως υπάρχει λύση που ακούει στο όνομα «κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης» και δημιουργεί νέα δεδομένα για τη σεξουαλική ζωή των ανδρών που μεγαλώνουν.

Η στυτική δυσλειτουργία απασχολεί όλο και μεγαλύτερη μερίδα ανδρών άνω των 40. Από οργανικούς λόγους μέχρι ψυχολογικά αίτια πολλοί μπορεί να είναι οι παράγοντες που κάνουν αυτή την ηλικία πιο επιρρεπή στα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Είναι ενδεικτικό πως περίπου 40% των σαραντάρηδων αντιμετωπίζουν δυσκολίες ήπιας ή μέτριας σοβαρότητας στην επίτευξη και διατήρηση στύσης, που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους και την αυτοπεποίθησή τους. Πέραν του αντίκτυπου δε που έχει η στυτική δυσλειτουργία στη ζωή ενός άνδρα, η εμφάνισή της μετά τα 40 χτυπά «καμπανάκι» και για πιθανή καρδιαγγειακή νόσο, οπότε η διερεύνηση των αιτίων της και η αντιμετώπισή της είναι καταλυτικής σημασίας. 

Δυστυχώς, με δεδομένο ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ακόμα ένα θέμα-ταμπού, πολλοί άνδρες αποφεύγουν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, παρόλο που το πρόβλημα είναι πλέον απόλυτα θεραπεύσιμο.

Τα αίτια

Ό,τι μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα του πέους ή τη ροή του αίματος μπορεί και να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Τα αγγειακά προβλήματα όμως είναι η συνηθέστερη αιτία για τη στυτική δυσλειτουργία μετά τα 40. Η αθηροσκλήρυνση, η σκλήρυνση δηλαδή των αρτηριών εξαιτίας της δημιουργίας αθηρωματικών πλακών μπορεί να είναι αυτή που πυροδοτεί τη στυτική δυσλειτουργία. Επίσης, τα αίτια ενδέχεται να σχετίζονται με την κακή λειτουργία του μηχανισμού φλεβικής απόφραξης που είναι απαραίτητος για τη συγκράτηση του αίματος στο πέος.

Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το σάκχαρο, η παχυσαρκία, αλλά και παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος και η περιφερική αρτηριοπάθεια έχουν ενοχοποιηθεί για τη στυτική δυσλειτουργία.

Τα αίτια όμως μπορεί να είναι και νευρογενή -όπως για παράδειγμα η νόσος του Parkinson ή εγκεφαλικά επεισόδια- ενδοκρινικά, καθώς οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, αλλά και ο σακχαρώδης διαβήτης μπορούν να επηρεάσουν τη στυτική λειτουργία, αλλά και φαρμακευτικά, αφού υπάρχουν φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά και αντιυπερτασικά, που προκαλούν στυτικά προβλήματα. Επίσης μπορεί να είναι χειρουργικά, αφού κάποιες επεμβάσεις, όπως η ριζική προστατεκτομή ή χειρουργεία στη σπονδυλική στήλη, είναι δυνατό να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία, αλλά και τραυματικά, όπως ο τραυματισμός του πέους, του προστάτη ή της σπονδυλικής στήλης.

Και βέβαια υπάρχει πάντα ο ψυχολογικός παράγοντας που συνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής: το άγχος, οι δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις, η κατάθλιψη, η κοινωνική πίεση που ασκείται στον άνδρα να είναι «κυνηγός» και να αποδίδει σεξουαλικά σε κάθε περίπτωση, αλλά και οι ψυχιατρικές παθήσεις είναι δυνατό να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη στυτική ικανότητα.

Η θεραπεία

Συνήθως το πρώτο στάδιο θεραπείας της στυτικής δυσλειτουργίας είναι συντηρητικό και προβλέπει τη φαρμακευτική αγωγή, που μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα από στόματος ή φάρμακα ενδοπεϊκά. Σε κάθε περίπτωση τα φάρμακα δεν αντιμετωπίζουν τη ρίζα του προβλήματος, με τις διαταραχές και τις δυσλειτουργίες να συνεχίζουν να είναι παρούσες, απλώς να καμουφλάρονται.

Αποτελεσματική και μόνιμη λύση έρχεται να δώσει μια επαναστατική μέθοδος, τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης, που προκαλεί νεοαγγειογένεση και βοηθά το πέος να δημιουργήσει και να κρατήσει τη στύση του. Πρόκειται για μια ανώδυνη, μη επεμβατική μέθοδο, που δρα εξωτερικά, δεν απαιτεί αναισθησία, δεν έχει παρενέργειες, ενώ προκαλεί αυθόρμητη σεξουαλική δραστηριότητα. Μάλιστα, τα αποτελέσματά της, που είναι άμεσα, έχουν διάρκεια στον χρόνο.

Κατά την εφαρμογή της μεθόδου μια ειδική συσκευή παραγωγής κρουστικών κυμάτων διοχετεύει κρουστικούς παλμούς στο πέος. Απαιτούνται περί τις έξι εβδομάδες για την ολοκλήρωση της θεραπείας, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος χρειάζονται 12 με 18 συνεδρίες, ενώ η κάθε συνεδρία δεν ξεπερνά σε διάρκεια τα 15 λεπτά.

Τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης ενδείκνυνται σε περιπτώσεις ήπιας-μέτριας στυτικής δυσλειτουργίας, όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδίδει ή όταν οι ασθενείς δεν μπορούν να αντέξουν τις παρενέργειες των φαρμάκων, ενώ είναι ιδανική και για όσους έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή ή έχουν ιστορικό καρδιοπαθειών. Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω μέθοδος μπορεί να αποτελέσει επιλογή και για σαραντάρηδες που θέλουν απλώς να βελτιώσουν την ποιότητα της στύσης τους.    

Αν περάσατε το κατώφλι των 40 και βλέπετε τη στυτική σας λειτουργία να σας προδίδει, μην απογοητεύεστε. Συμβουλευτείτε τον ουρολόγο σας και δώστε ξανά ώθηση στη σεξουαλική σας ζωή, που μπορεί να απογειωθεί στη νέα αυτή δεκαετία.