+30 2310 818488 +30 6972 891724

Διουρηθρική προστατεκτομή: Σύγχρονες μέθοδοι στη διάθεση του ουρολόγου

Όπλα… νέας γενιάς για την αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη έχουν πλέον στη «φαρέτρα» τους οι χειρουργοί-ουρολόγοι, με τη διουρηθρική προστατεκτομή (TUR-P), την πλέον συνήθη χειρουργική θεραπευτική μέθοδο για την πάθηση, να έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια προς όφελος του ασθενούς.

Η ουρολογία έχει προχωρήσει με τεχνικές όπως η διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό με παράλληλη εξάχνωση σε πλάσμα (TURis), η διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση laser (HoLEP), αλλά και τοRezum, μια τεχνική έγχυσης ατμού μέσω της ουρήθρας. Με τις σύγχρονες αυτές μεθόδους η επέμβαση αποκτά περισσότερο ατραυματικό χαρακτήρα, μειώνεται το ενδεχόμενο αιμορραγιών, περιορίζεται η πιθανότητα επιπλοκών και επιταχύνεται η ανάρρωση του ασθενούς.

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη είναι μια από τις συχνότερες ουρολογικές παθήσεις μεταξύ των ανδρών στις ηλικίες άνω των 50 ετών. Η μεγέθυνση του προστάτη οδηγεί σε μια σειρά διαταραχών του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος με συμπτώματα που περιλαμβάνουν από καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης, επιμήκυνση του χρόνου ούρησης και διακεκομμένη ούρηση μέχρι συχνουρία, νυκτουρία, επιτακτική ούρηση και καύσο κατά τη διάρκειά της.

Διουρηθρική προστατεκτομή (TUR-P)

Κατά τη διουρηθρική προστατεκτομή εισάγεται ένα ενδοσκόπιο μέσω της ουρήθρας που εντοπίζει την πάσχουσα περιοχή. Με ειδικό χειρουργικό εργαλείο που είναι εφαρμοσμένο πάνω στο ενδοσκόπιο αφαιρείται ένα κομμάτι του προστάτη με τη χρήση θερμότητας. Η περιοχή της εκτομής καυτηριάζεται και στη συνέχεια τοποθετείται καθετήρας, που εξυπηρετεί τις συνεχείς πλύσεις με φυσιολογικό ορό και ο οποίος αφαιρείται τρεις ημέρες μετά την επέμβαση. Η διουρηθρική προστατεκτομή ήρθε να αντικαταστήσει την ανοιχτού τύπου επέμβαση, ενώ είναι ιδανική για μικρότερους όγκους προστάτη. 

Διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό (TURis)

H τεχνική TURis ή αλλιώς διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό με παράλληλη εξάχνωση σε πλάσμα είναι μια επίσης ενδοσκοπική επέμβαση μέσω της ουρήθρας, που αξιοποιεί όμως την τεχνολογία πλάσμα για την αφαίρεση του προστάτη. Με τη συνδρομή ηλεκτρικής αγκύλης, η οποία λειτουργεί με διπολικό ρεύμα, ο προστάτης αφαιρείται σε μορφή ξυσμάτων. Η σύγχρονη αυτή χειρουργική μέθοδος μειώνει τις αιμορραγίες και επισπεύδει την ανάρρωση του ασθενούς, που επιστρέφει ταχύτερα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση laser (HoLEP)

Το μέλλον της διουρηθρικής εκτομής του προστάτη ακούει στο όνομα HoLEP ή αλλιώς διουρηθρική προστατεκτομή με τη χρήση laser, μια εξελιγμένη, αναίμακτη, ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η οποία βελτιώνει τη χειρουργική και μετεγχειρητική εμπειρία του ασθενούς.

Άλλωστε, περιορίζει τον χειρουργικό χρόνο, ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο αιμορραγιών και γενικότερα επιπλοκών, δίνει τη δυνατότητα αφαίρεσης του καθετήρα από την πρώτη κιόλας ημέρα, ενώ επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει στην καθημερινότητά του πολύ ταχύτερα. Κατά την επέμβαση του HoLEP διενεργείται εκπυρήνιση του αδενώματος, το οποίο στη συνέχεια προωθείται στην κύστη και αφαιρείται με ειδικό χειρουργικό εργαλείο. Μάλιστα, η εν λόγω τεχνική είναι ιδανική και για πολύ μεγάλα αδενώματα που μέχρι πρότινος απαιτούσαν ανοιχτό χειρουργείο.

Η πλέον εξελιγμένη εκδοχή της τεχνικής HoLEP είναι η Low Power HoLEP, στην οποία η ενέργεια που αξιοποιείται κατά την εφαρμογή του laser μειώνεται από τα 100 W στα 40 W, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται τα μετεγχειρητικά ερεθιστικά συμπτώματα τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια. Έτσι, ο ασθενής επιβαρύνεται λιγότερο, άρα αναρρώνει και ταχύτερα, ενώ αποφεύγονται συμπτώματα όπως το τσούξιμο και οι συχνουρίες. Μάλιστα, η τεχνική, αν και αξιοποιεί χαμηλότερης έντασης laser, έχει τα ίδια αποτελέσματα με το κλασικό HoLEP.

Η τεχνική Rezum

Μια καινοτόμα θεραπευτική τεχνική που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη είναι το Rezum, που πρόσφατα άρχισε να εφαρμόζεται στη χώρα μας. Χωρίς νυστέρι, χωρίς γενική αναισθησία, χωρίς αιμορραγίες και ουσιαστικά χωρίς χειρουργείο η πρωτοποριακή αυτή θεραπεία αντιμετωπίζει την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη αποτρέποντας παράλληλα παρενέργειες όπως η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια.  Είναι μια τεχνική που ουσιαστικά αξιοποιεί τις θερμοδυναμικές ιδιότητες του νερού. Ειδικότερα εγχύεται ατμός μέσω της ουρήθρας, που συρρικνώνει τον υπερτροφικό προστάτη με την απελευθέρωση θερμικής ενέργειας και μάλιστα πολύ στοχευμένα χωρίς να επηρεάζει τους παρακείμενους ιστούς.

Αν βλέπετε την καθημερινότητά σας να γίνεται όλο και πιο δύσκολη εξαιτίας των ενοχλητικών συμπτωμάτων της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη, φοβάστε όμως το χειρουργείο, υπάρχουν πλέον πολλές διαθέσιμες, λιγότερο επεμβατικές, αλλά εξίσου αποτελεσματικές θεραπευτικές λύσεις.